Fun facts om te

Rolig fakta om världens näst mest konsumerade dryck!

FUN FACTS OM TE

Kan du gissa vad världens dyraste te kostar per kilo? Känner du till varför astronauter på ISS dricker te dagligen? Vad är egentligen skillnaden på grönt te och oolong? Häng med så guidar vi dig genom rolig fakta om te, så du kan briljera på fikastunderna framöver!

1. Upptäckten av te – en slump


Enligt en kinesisk legend upptäcktes te av kejsaren Shen Nong omkring 2737 f.Kr. Nong var både kejsare och läkare och känd för att experimentera med olika växter och örter. En dag när han kokade vatten under ett träd blåste några teblad ner i vattnet. Kejsaren smakade på vattnet och fann att det var både uppfriskande och medicinskt fördelaktigt.

Det dröjde sedan ända till 1500-talet innan teet nådde Europa, tack vare portugisiska präster och köpmän.

2. Samma blad – olika resultat


Alla typer av te, oavsett om det är grönt, svart, vitt eller oolong – kommer från en och samma växt? Skillnaden uppstår genom hur bladen bearbetats.

Grönt te bearbetas exempelvis genom ångning eller rostning, medans vitt te får torka långsamt i låg temperatur för att behålla sin delikata smak. Svart te och oolong behandlas genom oxidering, där tiden tebladen oxiderar påverkar huruvida det klassas som ett svart te eller som ett oolong.

3. Världens dyraste te "Big Red Robe"


Det dyraste teet i världen är oolongteet Da Hong Pao, som även kallas för "Big Red Robe" och anses vara en nationalskatt i Kina. Priset? Upp till 1,2 miljoner dollar per kilo.

Da Hong Pao kommer från Wuyi-bergen i Fujian-provinsen i Kina. Detta område är känt för sina klippiga landskap och unika mikroklimat, vilket bidrar till teets exceptionella kvalitet.


En av de mest kända legenderna säger att teet räddade livet på en kejsares mor under Mingdynastin. Som tack täckte kejsaren de ursprungliga teplantorna med stora röda mantlar, därav smeknamnet "Big Red Robe."

4. Astronauternas favoritdryck


Visste du att astronauter på Internationella rymdstationen (ISS) dricker te så gott som dagligen? Att te konsumeras på rymdstationen är främst av praktiska skäl. Det bidrar med hydrering och koffeinintag, men ger även komfort och hälsofördelar.

Konsumtionen av te började som en del av de förbättrade mat- och dryckesvalen för att öka astronauternas välbefinnande i rymden. Med internationella besättningar ombord har te, liksom andra kulturella drycker, blivit en integrerad del av livet på rymdstationen.