KALLJÄSTA KANELBULLAR MED KARDEMUMMA

Vi firar kanelbullens dag den 4:e oktober med vårt bästa recept för riktigt saftiga bullar!

KALLJÄSTA KANELBULLAR MED KARDEMUMMA

Vårt absolut bästa recept för riktigt saftiga och luftiga kanelbullar. Vi låter degen kalljäsa över natten, använder oss av vår finaste kardemumma och penslar bullarna med sockerlag så fort de kommer ut från ugnen. Ett fool-proof recept som ger bullar du omöjligt kan motstå.

Ingredienser

Deg:
  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 2,5 dl kall 3% mjölk
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk grovmalen kardemumma
  • 1 tsk grovt salt
  • 150 g mjukt smör
  • 8–9 dl vetemjöl (anpassa mängden beroende på hur degen känns)
Fyllning:
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
Pensling och garnering:
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Eventuellt mer kardemumma att strö på toppen
  • Sockerlag (1 dl socker, 1 dl vatten)

Gör såhär:

1. Gör degen:
  • Smula jästen i en stor bunke.
  • Tillsätt den kalla mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
  • Blanda i ägget, strösockret, den nystötta kardemumman och saltet.
  • Arbeta sedan in mjölet lite i taget tills du får en klibbig deg. Tillsätt sedan mjukt smör i små bitar och arbeta in precis så att degen blir homogen och går ihop.
  • Knåda degen i ca 10 minuter (gärna i en köksassistent om du har en).
2. Låt degen vila:
  • Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk och låt degen vila i kylskåpet i minst 8 timmar eller över natten.
3. Fyll och forma bullarna:
  • Blanda smör, socker, vaniljsocker och kanel.
  • Ta fram degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord till en rektangel (ca 0,5 cm tjock).
  • Bred på fyllningen jämt över hela degen.
  • Rulla ihop degen från långsidan till en tajt rulle.
  • Skär rullen i 2–3 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar eller på en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Andra jäsningen:
  • Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 1–2 timmar, tills de har blivit dubbelt så stora.
5. Grädda bullarna:
  • Värm ugnen till 225°C.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och eventuellt lite mer kardemumma om du vill ha extra smak.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter, tills de har fått fin gyllene färg. Under tiden kan du koka upp sockerlagen.
6. Pensla bullarna:
  • Pensla bullarna med sockerlagen så fort du tar ut dem ur ugnen. Detta ger bullarna en fantastisk glans och dessutom ett skyddande lager som förlänger hållbarheten.

Låt sedan bullarna svalna något på galler innan du avnjuter dem med ett glas iskall mjölk eller en riktigt god kopp kaffe.

Dryckestips!

Till dina hemmagjorda kanelbullar rekommenderar vi Bönor & Blads Specialblandning, Monsun Malabar eller The Outsider.


Föredrar du te till dina kanelbullar rekommenderar vi ett kryddigt chai-te för att matcha kanelen & kardemumman i bullarna. Ekologisk Rooibos Chai passar ypperligt till, med sin naturliga sötma från rooibosen och rejäla dos av aromatiska kryddor.

Produkter i receptet

BÖNOR & BLADS SPECIALBLANDNING
Lägg till
Lägg till
GROVMALEN KARDEMUMMA
Lägg till
MONSUN MALABAR
Lägg till