Fun facts om kaffe

Rolig fakta om vår mest älskade koffeinstinna dryck!

FUN FACTS OM KAFFE

Att espresso betyder "uttryckt" på italienska visste du säkert redan. Men vet du när det första kaffehuset öppnade? Eller att upptäckten av kaffe kan vi tacka getter för? Här får du ta del av rolig fakta om kaffe, som du förhoppningsvis inte kände till sedan tidigare. Trevlig läsning!

1. Vi kan tacka getterna för kaffet


Enligt legenden upptäcktes kaffebönor av en etiopisk getherde vid namn Kaldi på 800-talet. Han märkte att hans getter blev väldigt energiska efter att ha ätit bären från en viss buske, vilket ledde till upptäckten av just kaffebönan.

2. Miljarder koppar om dagen


Japp, det stämmer. Kaffe är en av världens mest populära drycker. Människor världen över konsumerar cirka 2,25 miljarder koppar kaffe varje dag globalt. Hur många av dessa står du för dagligen?

3. En social, men hemlig, mötesplats


Det första kaffehuset öppnade i Konstantinopel, nuvarande Istanbul, redan på 1500-talet av två syrier, Hakim och Shams. Här samlades människor för att dricka kaffe, diskutera politik, läsa poesi, spela spel och lyssna på musik.

Trots sin popularitet mötte kaffet motstånd från vissa religiösa ledare som såg det som en fara för islamiska värderingar och social ordning. Sultanen Murad IV förbjöd faktiskt kaffe under sin regeringstid (1623–1640) och straffade kaffedrickare hårt. Trots detta fortsatte folk att dricka kaffe i hemlighet.

4. snabbkaffe – en lycklig slump


Snabbkaffe uppfanns av George Washington, en engelsman (inte att förväxla med USA första president), som bodde i Guatemala i början av 1900-talet.

Det sägs att Washington upptäckte snabbkaffe av en slump när han märkte torkade kaffegrumsrester på utsidan av en silverkanna som hade stått på spisen. Detta inspirerade honom att experimentera med att skapa ett lösligt kaffepulver.

Washington arbetade på att utveckla en process för att göra lösligt kaffe genom att brygga starkt kaffe och sedan torka det till ett pulver. Han patenterade senare sin metod och började producera snabbkaffe kommersiellt.

5. Koffeinets syfte


Koffeinet i kaffe får oss inte bara att gå runt i vardagen och vakna till om morgnarna. Det har faktiskt ett syfte långt bortom detta! Koffeinet i kaffeplantan agerar faktiskt som ett naturligt bekämpningsmedel för kaffebusken och skyddar plantan från oönskade insekter och skadedjur.

6. En mångsidig lirare!


Använd kaffesump kan återanvändas på en rad olika sätt. Det mest kända användningsområdet för kaffesump är att använda sumpen som jordförbättrare i trädgården. Men visste du att du även kan använda kaffesump för att ta bort dålig lukt i skor, täcka repor i trämöbler, odla svamp och som exfolierande skönhetsbehandling för både hår och hud?

Så tänk ett varv innan du hivar kaffesumpen i soporna! Varför inte börja samla i en tät burk så du har en mirakelkur redo när livet kärvar?