Recept Iskaffe

Svalkande recept för iskaffe och kallbryggt

Recept iskaffe & coldbrew

Svalkande, smakrikt och alldeles underbart. I guiden nedan hittar du flera tillvägagångssätt, alla funkar utmärkt men vi vill slå ett extra slag för just kallbryggt kaffe. Då får teet extrahera riktigt länge i låg temperatur och får på så vis maximalt med smak!

COLDBREW

Om du inte har en specifik coldbrew-bryggare kan du istället lösa det med grejer du har hemma. Visste du exempelvis att det går utmärkt att göra coldbrew i en hederlig bistrokanna/presskanna? Eller genom att låta malet kaffe dra i kallt vatten rätt upp och ned i en flaska eller annan behållare i kylen? Huvudsaken är att kaffet får dra riktigt länge och i kallt vatten. Minst 6 timmar, men du kan utan problem glömma bort kaffet i upp till 1 dygn.

Eftersom kaffet får extrahera så länge kommer alla fina aromer fram och kaffets stora komplexitet fram på ett helt nytt sätt. Tack vare den skonsamma bryggmetoden är det mycket tacksamt att brygga ljusrostade specialkaffen på detta vis, eftersom dessa är lätt rostade för att framhäva alla delikata toner.


Våra bästa kaffetips till coldbrew:
Monsun Malabar
El Salvador San José Bourbon
Brasilien Fatima Organic
Etiopien Guji Organic

Iskaffe och islatte

Iskaffe är precis vad det låter som. Is + kaffe. Du behöver med andra ord bara brygga kaffe precis som du brukar och addera is. En god islatte får du enklast genom att brygga en shot espresso i ett högt glas, addera massor av is och till sist den mjölk du föredrar. Experimentera gärna med smaksatta kaffesorter eller varför inte addera kakao eller smaksyrup för att utmana smaklökarna ytterligare?

Win-win mot svinn!
Prova att frysa in slattar från överblivet kaffe i en isform. När suget sätter in är det bara att lägga ner ett gäng frysta kaffekuber i ett glas och addera mjölk. Easy breezy och dessutom bra för miljön.

Våra bästa kaffetips till iskaffe:
Irish Cream
Vaniljkaffe
Hasselnötskaffe
Daily Espresso
The Outsider
HOBO
Espresso Bella Monte
Espresso La Terra

Ingredienser

Bryggmalet kaffe
Vatten
Is
Eventuellt mjölk och sötning av valfri sort

Såhär gör du:

Variant 1 – Kallbryggt
1. Använd en förslutbar flaska eller tillbringare.
2. Mät upp 1 liter kallt vatten i flaskan och tillsätt 60 gram bryggmalet kaffe direkt i vattnet.
3. Förslut flaskan och låt kaffet stå i kyl i minst 24 timmar.
4. Addera valfri mjölk och sötning efter smak & tycke. Men vi vill varmt rekommendera att dricka kallbryggt kaffe precis som det är!

Variant 2 – Kaffeiskuber
1. Brygg kaffet enligt angivelserna på din bryggare.
2. Häll över kaffet i en isform och låt det stelna helt i frysen.
3. När det är kaffedags – fyll ett glas helt med kaffeisbitar och slå över valfri mjölk. Söta efter smak och tycke.

Variant 3 – Iskaffe
1. Brygg kaffet enligt angivelserna på din bryggare och låt det svalna.
2. Lägg rejält med is i ett glas och häll på det kalla kaffet.
3. Addera valfri mjölk och sötning efter smak.

kaffesorter som passar till iskaffe

MONSUN MALABAR
Lägg till
Lägg till
Lägg till
GRINGO – DAILY ESPRESSO 500 GRAM
Lägg till
Lägg till
Lägg till
GRINGO – RADICAL ESPRESSO 500 GRAM
Lägg till
GRINGO – PRIME ESPRESSO 500 GRAM
Lägg till