Citron- & vallmokaka med Earl Grey
Sommarens godaste fikakompanjon!
Citron- & vallmokaka med Earl Grey
Saftig, sötsyrlig och helt oemotståndlig! Den omtyckta citron- & vallmokakan får här ett riktigt spännande uppsving i form av Earl Grey som agerar smaksättare. En utsökt kaka som gör sig perfekt på sommarens eftermiddagsfika, eller som ett trevligt avslut på en härlig middag i semestertid.
Ingredienser
Till kakan
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1/4 tsk salt
- 2 msk Earl Grey-te, gärna Earl Grey Top Majestic
- 1,25 dl osaltat smör, rumstempererat
- 2 dl strösocker
- 2 stora ägg, rumstempererade
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 dl mjölk
- 1 msk finrivet citronskal
- 3 msk citronsaft
- 2 msk vallmofrön
Till glasyren
- 1,5 dl florsocker
- 1-2 msk citronsaft (justera efter smak)
Gör såhär:
1. Förvärm ugnen till 175°C.
2. Smörj och mjöla en rund kakform (ca 23 cm i diameter) eller en brödform.
3. I en kastrull, värm upp mjölk tillsammans med Earl Grey-teet. Tillsätt teet med hjälp av en tesil eller engångsfilter. Värm tills det börjar ryka, ta åt sidan och låt svalna helt.
4. Sikta ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en medelstor skål.
5. Tillsätt innehållet från Earl Grey-tepåsarna och blanda väl.
6. I en stor skål, vispa smöret och sockret tills det blir ljust och fluffigt, ca 3-5 minuter med en elvisp.
7. Tillsätt äggen ett i taget, vispa väl efter varje tillsats.
8. Tillsätt vaniljextrakt och blanda.
9. Tillsätt de torra ingredienserna i tre omgångar, varvat med Earl Grey-mjölken i två omgångar, börja och sluta med de torra ingredienserna. Vispa på låg hastighet tills det precis är blandat.
10. Tillsätt citronskal, citronsaft och vallmofrön, och rör om tills allt är väl blandat.
11. Häll smeten i den förberedda formen och jämna ut ytan.
12. Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills en tandpetare instucken i mitten av kakan kommer ut ren.
13. Glasyr. Medan kakan gräddas, förbered glasyren genom att blanda florsocker och citronsaft tills du får en slät konsistens.
14. När kakan är färdig, låt den svalna i formen i ca 10 minuter innan du vänder ut den på ett galler för att svalna helt.14. När kakan är helt sval, ringla glasyren över toppen.