Så tar du hand om din tekanna

Stor guide för tekannor i porslin & gjutjärn

Så tar du hand om dina tekannor i porslin & gjutjärn

Att ta hand om din tekanna på rätt sätt är avgörande för att bevara dess livslängd och funktionalitet. Oavsett om du har en vacker porslinstekanna eller en robust gjutjärnstekanna, kräver båda särskild omsorg för att undvika skador, fläckar och rost. I denna guide går vi igenom enkla och praktiska tips för att rengöra, underhålla och förvara din tekanna – så att den fortsätter förgylla dina testunder i många år framöver. Happy sippin’!

Porslinskannor

Porslin är ett ömtåligt material och kräver lite extra omtanke och omsorg för att hålla över åren. Här kommer våra bästa tips för att hålla din favorit-tekanna fräsch riktigt länge.

1. Diskning

  • Diska alltid för hand med varmt vatten och ett milt diskmedel. Undvik diskmaskin då starka kemikalier och höga temperaturer kan skada glasyren.
  • Använd en mjuk svamp eller trasa när du diskar. Använd inte något som är rivigt, som exempelvis en diskborste, då även detta kan skada glasyren.

2. Fläckar och avlagringar

  • Om det bildas fläckar inuti kannan kan du fylla den med varmt vatten och adderal en sked bakpulver eller vinäger. Låt stå och dra en stund och skölj sedan ur kannan noga.
  • Undvik slipande rengöringsmedel då dessa kan repa porslinet.

3. Torkning

  • Låt kannan lufttorka eller torka försiktigt med en mjuk handduk.

4. Förvaring

  • Förvara kannan på en säker plats för att undvika att den slås mot andra föremål. Undvik även stora temperaturväxlingar, till exempel att hälla kokande vatten i en kall kanna, då det kan orsaka sprickor.

Gjutjärnskannor

Gjutjärn är ett robust och tåligt material men kräver särskild skötsel för att undvika rost. Om du varsamt hand om din gjutjärnskanna kommer det bli en följeslagare många år framöver. 

1. Första användningen

  • Skölj kannan med varmt vatten och låt den lufttorka. Vissa gjutjärnstekannor har emaljerad insida, men det är ändå bra att börja försiktigt.

2. Rengöring

  • Diska aldrig en gjutjärnskanna med diskmedel – använd bara varmt vatten och en mjuk svamp. Diskmedel kan ta bort skyddsbeläggningen och orsaka rost.

3. Torkning

  • Torka kannan omedelbart med en mjuk trasa efter rengöring, både in- och utvändigt, för att undvika rostbildning.
  • Säkerställ att det aldrig är något vatten kvar i kannan efter användning.

4. Förebygga rost

  • Om kannan mot förmodan skulle börjar rosta, gnugga den försiktigt med en mjuk borste och applicera ett tunt lager vegetabilisk olja på ytan för att skydda den.
  • Undvik att använda kannan på direkt värmekälla om den inte är särskilt utformad för det.

5. Förvaring

  • Förvara den på en torr plats med locket av eller lite öppet, så att eventuell fukt som är kvar i kannan kan avdunsta.

Produkter i guiden

PRICE & KENSINGTON – TEKANNA LUXE DUCKEGG
PRICE & KENSINGTON TEKANNA