PEPPARKAKSCHEESECAKE

Kryddig & krämig cheesecake med smak av julens godaste kaka!

PEPPARKAKSCHEESECAKE

En härligt krämig och kryddig cheesecake med smak av julens favoritkakor - pepparkakor! Den här pepparkakscheesecaken passar perfekt som dessert till adventsfikat, glöggminglet eller till julbordet. Enkel att göra och uppskattad av alla.

Ingredienser

BOTTEN:
Fyllning:
  • 400 gram färskost (t.ex. Philadelphia)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 3 gelatinblad (eller motsvarande mängd gelatinpulver)
  • 2 msk vatten
TOPPING (VALFRITT):
  • Vispad grädde
  • Krossade pepparkakor
  • Lingon eller andra färska bär

Gör såhär:

1. Förbered botten:
  • Krossa pepparkakorna till fina smulor med hjälp av en matberedare eller en plastpåse och kavel.
  • Smält smöret i kastrull eller i micro.
  • Blanda smulorna med det smälta smöret tills det blir en jämn massa.
  • Tryck ut blandningen i botten av en springform (ca 22-24 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet för att stelna.
2. Gör fyllningen:
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem mjukna i 5 minuter.
  • Vispa färskosten med strösocker, vaniljsocker och kryddor tills smeten är slät.
  • Vispa grädden fluffig i en separat skål och vänd försiktigt ner den i färskostblandningen.
  • Krama ur gelatinbladen och smält dem på låg värme tillsammans med 2 msk vatten. Låt svalna något och rör sedan ner det i fyllningen under omrörning.
3. Montera cheesecaken:
  • Häll fyllningen över den kylda botten och släta till ytan. Ställ i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten, så att cheesecaken stelnar helt.
  • Toppa cheesecaken med vispad grädde, krossade pepparkakor eller färska lingon för en vacker och julig touch.

Låt gärna cheesecaken stå i rumstempertur ca 20 min innan det är dags att servera. Pepparkakscheesecaken är lika god till en kopp julkaffe som till glöggen på adventsfikat. Hoppas det smakar!

Dryckestips!

Vi tycker det är en match made in heaven att matcha pepparkakscheesecake med vårt te Kashmiri, som även det påminner om pepparkaka i smaken. Även vår Green Christmas Blend blir utsökt till med sina kryddiga toner och rostat äpple.

Dricker du hellre en kopp kaffe till, så passar få sorter så bra som Julkaffe. Smaksatt med kryddorna som du hittar i just pepparkakor.

Låt det väl smaka!

Produkter i receptet

Lägg till
Lägg till
KASHMIRI
Lägg till
GREEN CHRISTMAS BLEND
Lägg till