Recept Iste
Svalkande recept för iste och kallbryggt
Recept Iste
Svalkande, smakrikt och alldeles underbart. Här har vi samlat våra favoritteer att kallbrygga eller att göra iste på under en riktigt varm sommardag, eller när som andan faller sig på. I guiden nedan hittar du flera tillvägagångssätt, alla funkar utmärkt men vi vill slå ett extra slag för just kallbryggt te. Då får teet extrahera riktigt länge i låg temperatur och får på så vis maximalt med smak!
Ingredienser
Recepten nedan ger 1 liter färdigbryggt te
20 gram Valfritt te (tips på tesorter finns nedan)
1 liter Vatten
Socker/agavesirap/honung efter smak (kan uteslutas)
Is
Tesil
Såhär gör du:
Variant 1 – Kallbryggt
• Mät upp 20 gram te i ett engångsfilter och placera i en förslutbar kanna eller flaska med 1 liter kallt vatten.
• Placera i kylskåp och låt stå i minst 1 dygn.
• Släng tepåsen och söta ditt kallbryggda te efter smak & tycke.
Variant 2 – Iste
• Mät upp 20 gram te i ett engångsfilter och placera i en kastrull med 1 liter vatten.
• Låt koka upp tills det nästan når kokpunkt, ta bort från plattan och låt svalna.
• Häll upp rejält med is i ett glas och häll över det svala teet.
• Söta ditt iste efter smak & tycke.
Är du en söttand?
Du kan med fördel smaksätta ditt iste med färsk frukt, citrus, bär och örter. Vi föredrar att söta vårt iste med agavesirap eller honung, men även olika typer av socker funkar fint. Testa dig fram till just din favorit!