

BÖNOR & BLADS TESKOLA – del 1
Upptäck de olika tetyperna och hitta din favorit
BÖNOR & BLADS TESKOLA – DEL 1
Visste du att te är den näst mest konsumerade drycken i världen efter vatten? Ändå tycker många att tevärlden känns snårig med sina olika varianter och knepiga glosor. Här reder vi ut vad som skiljer varje tesort åt och guidar dig genom denna fantastiska värld full av komplexitet och smakrikedom, direkt från naturen.


Te är en uråldrig dryck som härstammar från Fujianprovinsen i Kina. Själva teplantan, Camellia Sinesis, kan delas in i två stycken underarter: Camellia Sinensis Sinensis och Camellia Sinensis Assamica, men förekommer även i flera tusentals hybrider. Vad som främst skiljer de olika tesorterna åt är dock hur man behandlar teet efter skörd. Nedan följer en guide i hur du enklast särskiljer teerna och vad som är deras utmärkande främsta skillnader.


Svart te
Det svarta teet som de allra flesta här i västvärlden är bekanta med, är det te som oxideras allra mest efter skörd. När teet torkar och kommer i kontakt med syre (oxidation), mörknar bladen och teet får sin djupa mörka färg och fylliga arom.
Det svarta teets historia sträcker sig inte alls lika långt tillbaka i tiden som det gröna teet gör, utan man tror att svart te har uppkommit efter ett misstag. Att någon helt enkelt lät ett grönt te oxidera alldeles för länge och därmed var det svarta teet fött.
De allra vanligaste svarta tesorterna är Darjeeling, Assam och Ceylon, men det finns även en rad andra mindre vanliga svarta tesorter som exempelvis Nilgiri och Yunnan. Alla med sin säregna smak och personlighet.
När du brygger svart te ska du använda nästan kokande vatten, ca 95°C och låta teet dra ca 2-3 minuter för bästa resultat.
Här hittar du alla våra svarta teer.


Grönt te
Det gröna teet har druckits i århundraden och är en mycket uppskattad sällskapsdryck såväl som måltidsdryck i stora delar av Asien. Grönt te tillhör den kategori te som inte oxiderar, utan man hettar istället upp teet genom ångning eller rostning, direkt efter skörd. Det är tack vare ångan eller rostningen som det gröna teet får sin milda, mjuka och mycket angenäma smak med en nästan vegetabilisk karaktär.
Anledningen till att många gröna teer har den lite jordiga och gräsiga karaktären är för att tebladets ursprungliga smak bevaras när det inte oxiderar. Precis som med vin så påverkas tebladets karaktär av både väder, jordmån, altitud och mikroklimat. Eftersom grönt te är så varsamt behandlat bibehålls även många av teets hälsofrämjande egenskaper som antioxidanter, mineraler och vitaminer.
De vanligaste gröna tesorterna är Sencha, som härstammar från Kina, och Bancha som härstammar från Japan. Det finns även en mängd andra gröna tesorter med spännande smakkaraktär, som den naturligt lite rökiga Gunpowder (Kina), eller den koreanska varianten Jeju Island, som med sin mycket klorofylliga smak påminner om nyklippt gräs.
Var varsam när du brygger ditt gröna te då det kan utveckla beska vid för höga temperaturer. För att undvika detta bör du inte använda vatten varmare än 85°C och inte låta det dra för länge. 1-2 minuter räcker oftast.
Här hittar du alla våra gröna teer.


Vitt te
Det eleganta vita teet är det te som behandlas allra minst. Här skördar man bara teplantans finaste spröda knoppar och låter dessa torka varsamt i solen.
Därefter paketeras teet direkt utan att gå igenom några ytterligare behandlingsmetoder. På så vis bibehålls nästan alla välgörande ämnen i det vita tebladet, dels flavonoider som i kroppen fungerar som antioxidaner, men även den väldigt sällsynta aminosyran teanin som endast finns i vitt te och i brunsopp.
Pai Mu Tan och Silver Needles är två av de mest kända och uppskattade vita teerna från Kina. Pai Mu Tan, även kallat Bai Mu Dan, betyder "Vita Pionen" och odlas främst i Fujian-provinsen i Kina. Det är känt för sin balanserade smakprofil och något fylligare karaktär, jämfört med andra vita teer. Består av både silverskimrande knoppar och ljusgröna blad, vilket ger det en mer komplex smak än exempelvis Silver Needles.
Silver Needles är det mest exklusiva vita teet och anses vara en riktig delikatess. Det består enbart av de finaste, handplockade teknopparna och odlas främst i Fujian. Till utseendet är knopparna täckta av fina vita strån, vilket ger dem ett silvrigt skimmer.
Här hittar du alla våra vita teer.


Oolong
Oolong är egentligen ett samlingsnamn för flera teer. Vad som avgör om ett te är ett oolongte eller inte har att göra med oxidationsgraden. Ett te som inte oxiderat är fortfarande ett grönt te, medans ett te som oxiderat 15-20% är ett ljust oolong, ett som oxiderat till 70% är ett mörkt oolong och ett helt oxiderat te är ett klassiskt svart te. Man kan förenklat säga att oolong är ett te som hamnar precis mellan grönt och svart te.
Först skördas tebladen, som är något större än bladen som används till grönt te. Bladen luftas därefter för att minska på fuktigheten innan teet får oxidera mellan 12-18 timmar. Att avbryta oxidationen på det här sättet baserat på bladens färg och doft kräver stor precision och erfarenhet. När oxideringen avbrutits hettas teet upp för att förstöra ett enzym som finns i teet och därefter rullas bladen. Sista steget är torkning, som sker i roterande cylindrar eller i bambukorgar som håller ca 120°C. Resultatet är ett väldigt komplext och aromatiskt te som många gånger anses vara en raritet.
Här hittar du alla våra oolongteer.


Rooibos (Rött te)
Det röda teet är egentligen inte alls ett te då det inte härstammar från teplantan, utan från en sydafrikansk buske vid namn Aspalathus linearis. I folkmun kallas det röda teet för rooibos, som är ett sydafrikanskt ord som betyder “röd buske”.
När man framställer rooibos låter man växtens blad och stam oxidera och på så vis får den sin härliga röda färg. Det finns även grön rooibos, vilket innebär att man inte låter bladen och stammen oxidera lika länge, vilket bibehåller plantans ursprungsfärg.
Rooibosteerna är helt fria från tein och koffein och har en väldigt säregen smak som påminner om torkad frukt och russin. Eftersom rooibos inte blir beskt av vare sig höga temperaturer eller lång dragningstid kan man låta teet dra extra länge för att få ut så mycket goda aromer som möjligt. Använd därför kokande vatten och låt teet dra i minst 10 minuter för bäst resultat.
Här hittar du alla våra rooibosteer.