Matchalatte

Grundrecept för att göra en riktigt god och krämig matchalatte

Matchalatte

Här nedan följer ett grundrecept för att göra en riktigt god och krämig matchalatte som självklart kan justeras något efter egen smak och tycke. För den bekväme matchadrickaren rekommenderar vi vårt färdigmixade matchalattepulver.

Ingredienser

Recept för 2 personer:
4 dl havredryck, mjölk eller annan valfri dryck
0.5 tsk svensk honung
2 dl vatten
2 tsk matchapulver

Gör såhär:

1. Sjud havremjölken i en kastrull på medelhög värme och vispa upp med honungen.

2. Koka upp vattnet till matchapulvret i en separat kastrull/vattenkokare, men var noga med temperaturen så det inte överstiger 80c°.

3. Vispa ut matchapulvret i en skål med vattnet, använd gärna en matchavisp i bambu för att uppnå klassiskt japansk tillagning av teet. Vispa bort alla klumpar.

4. Häll upp matchateet i en kopp eller ett glas och häll på den varma honungsmjölken. Servera och njut!

Hjälp! Vad är matcha?

Matcha är ett japanskt grönt te av högsta kvalitet som man låter stenmala till ett fint pulver. Bladen växer under 90% skugga i 21 dagar innan de plockas första vårdskörden på året, så kallad first flush. Då bladen planteras i skugga växer dessa långsammare än vanligt och bladen får då extra god tid på sig att dra åt sig av jordens näring. Därav har matcha oerhört höga halter av antioxidanter, nästan 500 gånger mer än ett äpple! Smaken är säregen med en rund, smörig och lite gräsig karaktär med mycket umami.

Produkter i receptet

HAFI – SVENSK HONUNG
Lägg till
Lägg till
Lägg till
Lägg till