Myter om kaffe

Seglivade rykten och myter, men stämmer dem?

Vi reder ut myterna om kaffe

Det finns många hälsomyter om te och kaffe som har cirkulerat genom åren. Dessutom har nästan alla en relation till respektive dryck och den personliga åsikten kan spä på myterna en hel del. Men hur tusan ska man veta vad som stämmer och inte? Vi har gjort ett tappert försökt reda ut diverse myter i kaffe-världen nedan, happy reading!

1. Det är mer koffein i espresso än i bryggkaffe

Sant.
Generellt sett innehåller en espresso mer koffein per ml än en vanlig bryggkaffe. Men eftersom espresso dricks i mindre mängd innehåller en espresso mindre koffein per enhet jämfört med bryggkaffe.

2. Kaffe torkar ut kroppen.

Falskt.
Detta är en vanlig missuppfattning. Måttligt kaffedrickande påverkar inte vätskebalansen negativt. Studier som jämfört kaffedrickare med icke-kaffedrickare har visat att upp till fyra koppar kaffe per dag inte påverkar vätskebalansen märkvärt.

3. Kaffe är skadligt för hjärtat.

Falskt.
I rimliga mängder tycks kaffe inte ha någon negativ effekt på hjärthälsan alls. Forskning har faktiskt visat att måttligt kaffedrickande kan minska risken för vissa hjärtsjukdomar.

4. Kaffe är beroendeframkallande.

Falskt.
Kaffe innehåller koffein, vilket kan skapa en viss grad av fysisk och psykologisk vana. Men det är sällsynt att utveckla ett allvarligt beroende av kaffe. De flesta kan njuta av kaffe utan några som helst problem, men vissa kan vara mer känsliga för koffeinets effekter.

5. Smaken på kaffet påverkas av vilket kranvatten man har

Falskt.
Olika nivåer av mineraler och salter i kranvatten påverkar smaken marginellt. Det sompåverkar smaken mer är framförallt kvalitet och rostningsgrad på kaffet som används, samt omkaffebryggaren är avkalkad regelbundet eller inte

6. Kaffe ska förvaras i originalförpackning

Både sant och falskt.
Kaffe är en naturlig produkt som förändras när den kommer i kontakt medsyre. Förvara kaffe för du bäst genom att låta den vara kvar i sin förpackning, men i entätförslutande burk, gärna i kylskåp.

Några bästsäljande kaffen